Не е имало телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Това заявиха за informo.bg от БАН по повод твърденията на колегата им Петър Кърджилов, че след като обвинил правителството в приписване на заслуги за признаване на българското малцинство в Албания без да отчете приноса на учени от БАН, премиерът Борисов се обадил на председателя на БАН акад. Ревалски и му искал обяснение.

В публикация на страница във Фейсбук „КОЙ е БАН и как се празнят столове?“ Петър Кърджилов твърди, че е оказан натиск той да бъде освободен.

„На 15 октомври (неделя) вечерта ми се обади директорът на ИЕФЕМ и ми каза, че премиерът Борисов се е обадил на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, бил много ядосан и му искал обяснение за публикациите в медиите по темата. Ревалски, на свой ред вбесен, се обадил на директора на ИЕФЕМ доц. Петко Христов и му наредил незабавно човекът, който е замесен в това да бъда освободен.

Директорът ми предложи да напусна по взаимно съгласие и ми каза, че ако не го направя, ще бъда уволнен дисциплинарно за уронване престижа на БАН и института. Ръководството на ИЕФЕМ ми казаха, че изпратеното от мен е „огромен гаф“, при това седмици преди гласуването на бюджета, от който е част и бюджетът на БАН, че неизбежно ще се прекрати работата ми в института по един от двата начина!, пише Кърджилов.“

От Българската академия на науките заявиха пред informo.bg, че колегата им Петър Кърджилов не е уволнен и продължава да е пиар на Института по етнология и фолклористика към БАН.

Скандалът между института и собствения му пиар Петър Кърджилов започна в събота (14 октомври). Тогава в прессъобщение от името на института Кърджилов отбеляза, че за признаването на българското малцинство в Албания принос имат не само политиците, но и учени от БАН, сред които и доц. Веселка Тончева. Последва разграничаване на БАН от твърденията на Петър Кърджилов.

Директорът на института доц. Петко Христов обвини Кърджилов в непрофесионализъм и вменяване на политически послания от името на целия институт.

ban belene

Дни преди скандала по повод приноса за признаване на българското малцинство в Албания в публични публикации в личния си профил във Фейсбук Петър Кърджилов коментира дейността на учените от БАН, които подготвят доклад за проучване на евентуален строеж на АЕЦ „Белене“.


Leave A Reply