Националната електрическа компания на България води преговори с руската компания „Росатом“ за възможността за самостоятелно съхраняване на изготвеното в Русия оборудване за АЕЦ „Белене“ под контрола на производителите, предаде Regnum.
АЕЦ Белене
Според изпълнителния директор на Националната електрическа компания Петър Илиев постъпилото предложение за съхраняването на оборудването на руска територия е финансово неизгодно за България. Той съобщи, че в началото на октомври площадката в Белене е била посетена от експерти от завода-производител, от чиято страна не са постъпили никакви забележки за условията на съхраняване и консервация на оборудването.

НЕК снимка: БГНЕС

НЕК
снимка: БГНЕС

„Опасност няма, че целостта на оборудването ще бъде нарушена от външни атмосферни условия, защото най-ценното се намира вътре и не е подложено нито на корозия, нито на друго въздействие“, поясни Илиев. Според изпълнителния директор на НЕК оборудването за АЕЦ-а, както се предполага, ще се съхранява на площадката в Белене най-малко през петте следващи години.

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Миналата седмица министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова съобщи, че страната би желала да продължи сътрудничеството с Русия по проекта за АЕЦ „Белене“. Министърът отбеляза, че в момента не е ясно колко ще струва на България съхраняването на оборудването на централата. Тя подчерта, че страната е вложила в проекта три милиарда лева и властта няма право на грешки.


Leave A Reply