„Балканските въпроси ще получат една добра проекция в София, която да бъде видна и за Европа.“ Това заяви на брифинг председателят на парламента Димитър Главчев след срещата си с председателя на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис. Двамата коментираха предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Установихме, че благодарение на срещите, които напоследък са по инициатива на ръководителите на държавата – премиерите на Гърция и България, както и премиерът на Румъния, всъщност се слага началото на една Балканска група. Заедно с европейската перспектива на Западните Балкани, която е основен приоритет на бъдещето Българско председателство на Съвета на ЕС, може да се каже, че това е ядрото на бъдеща Балканска група”, заяви Главчев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му по време на срещата двамата са обърнали внимание на добрите взаимоотношения между двете държави, но са откроили и някои общи проблеми. „Отбелязахме и великолепните отношения между двата народа. Споменах, че задължение на политиците е, когато между два народа има такава свързаност, те поне да не ѝ пречат. Що се отнася до България и Гърция – политиците помагат тя да се осъществява”, коментира Главчев. Според него емблема за такава свързаност е последното споразумение за мултимодален транспортен коридор.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време на председателството на Съвета на ЕС и ще предостави всяка възможна подкрепа. Това заяви от трибуната на парламента председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис. „Гърция и България са създали динамични формати на регионално сътрудничество. Тези формати уважават работата на ЕС, утвърждават солидарността на общността и подкрепят общото прилагане на европейските правила”, посичи Вуцис. По думите му България и Гърция трябва да работят за утвърждаването на сигурността в Югоизточна Европа чрез преодоляване на националистическия подход, който действа възпиращо за прогреса.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Трябва да работим съвместно и конструктивно по мигрантския и бежанския проблем, съгласно принципа на европейската солидарност, като същевременно уважаваме напълно правата на бежанците и мигрантите. Трябва да си сътрудничим тясно по общи европейски проекти за развитие в стратегически сектори като енергетиката”, отбеляза още председателят на Камарата на депутатите. Той заяви, че благодарение на опита на България и Гърция като държави членки, те ще могат да поставят на масата на ЕС обсъждането на процеса на приемането на страните от Западните Балкани. „Ще предложим експертиза на нашите съседи”, допълни Вуцис.

Николаос Вуцис, снимка: БГНЕС

Николаос Вуцис, снимка: БГНЕС

„Както отбеляза вашият премиер Бойко Борисов, Българското председателство на Съвета на ЕС желае да действа като едно Балканско председателство. Тази идея бе топло приета от ръководителите на България, Сърбия, Румъния и Гърция, които наскоро се срещнаха във Варна”, подчерта Николаос Вуцис. Той благодари на българския си колега Димитър Главчев за отправената покана и доброто посрещане.


Leave A Reply