„Oградата ни с Турция не я е преминал само този, който не е пожелал. Пред хората и чуждите дипломати се показват само избрани кадри от хеликоптер, но истината е, че оградата се преминава изключително лесно.“ Това заяви по Нова Телевизия народният представител от „БСП за България” Елена Йончева, съобщиха от пресцентъра на БСП.
българо-турската граница
Йончева показа снимка, на която се вижда, че граничната ограда е подкопана с метри и добави, че е така не само на едно място. Тя обясни, че оградата не е направена по първоначалния й проект, утвърден от МВР. „Дадена е възможност да бъде променяна от областните управители и съответните фирми.” Народният представител показа и друга снимка, на която се вижда, че бежанци прескачат със сгъваема стълба съоръжението. По думите на Йончева този кадър е разпространяван между мигранти в Турция, за да се покаже колко лесно се преминава оградата.
граница, ограда
„Със засекретяване на съоръжението, се налага цензура. На информацията за целостта на оградата, преминаването й се налага цензура, защото се води, че е част от националната сигурност и по този начин се издава държавна тайна. Засекретява се, за да не се говори по тази тема и да не се правят разследвания”, добави Йончева. Тя обясни, че е внесен сигнал до съответните органи за проблемите с оградата, но след като тя е засекретена, няма да се разберат и резултатите от проверката.
СЪД
„Как да внасяме оттук насетне сигнал, след като миналата сряда Съветът на Европа излезе с резолюция, в която се казва за България, че съдебната система се използва с цел да накарат политическите опоненти да замлъкнат. И да потискат онези, които не са съгласни с правителствените политики. Корупцията продължава да бъде широко разпространено явление в България.

Under-the-table transactions...

Държавният департамент на САЩ казва за страната ни за миналата година – служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Те включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Въпреки, че законът предвижда наказателно преследване на корупцията във властта, българското правителство не прилага закона ефективно”, прочете Йончева текстовете от документите. Народният представител добави, че органите знаят, че има активен трафик на бежанци, за който обаче не се говори.


Leave A Reply