„Не трябва да допускаме чрез религия да се упражнява политическо влияние у нас.“ Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Каракачанов
„Не е нормално чужди държави да финансират което и да било от вероизповеданията в България. Това трябва да се спре със закон. Трябва да се забрани и чужди граждани да участват в ръководството на вероизповеданията у нас”, коментира Каракачанов. По думите му друг проблем е, че хора, които са завършили частни ислямски университети и в които се проповядва радикален ислям, идват в България и Главното мюфтийство ги назначава за имами, без да се легализират дипломите им.
Пазарджик, джамия, радикален ислям
„През последните години за имами се назначават само хора, завършили в чужбина”, допълни вицепремиерът. „За да се спре това трябва да възстановим образователната система по тези вероизповедания, за да може хората, които стават имами, да са завършили лицензирано от българското просветно министерство учебно заведение”, на мнение е министърът на отбраната. „Не трябва да се допуска който и да било, не само Турция, чрез религията да упражнява политическо влияние в България”, категоричен бе Каракачанов.
ограда, граница
Той коментира и исканите оставки на Валентин Радев и Валери Симеонов заради оградата по българо-турската граница. „Още преди две години и половина поисках оградата по границата да бъде обявена като част от стратегическата инфраструктура, да се охранява по специален начин и да изпратим армията там. Смешно е да се искат оставки на двама министри заради това”, заяви Каракачанов. Зад мотивите на БСП той заподозря предстоящия конгрес и че това всъщност е кампания с цел сплотяване на електората.
Нинова
Каракачанов заяви, че не е вярно, че с това решение се затваря устата на депутатите. „Това, че има специален режим на охрана на съоръжението не означава, че който има сигнали и иска да разследва, не може да го направи”, поясни той.


Leave A Reply