„САЩ и Европейският Съюз не са до Турция в борбата срещу тероризма“, заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на срещата на върха на организацията Р-8 в Истанбул. На  срещата с организацията за икономическо сътрудничество, известна като Развиващите се 8, участваха държавите членки Турция, Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия и Пакистан.

снимка: theimaginativeconservative.org

снимка: theimaginativeconservative.org

„Те твърдят, че са до нас в борбата срещу тероризма, когато имаме двустранни срещи. Но ние не вярваме на това. Те не са с нас. Ако бяха с нас, нямаше да ги защитават със своите полицейски служби“, заяви Ердоган, визирайки поставената извън закона в Турция „Работническа партия на Кюрдистан“(ПКК).Той нападна САЩ за разлепените от „Сирийските демократични сили“(СДС) плакати на осъдения лидер на ПКК Абдула Йоджалан в сирийския град Ракка, който наскоро бе освободен от „Ислямска държава“.

Турският и американският флаг Снимка: U.S. Department of Defense

Снимка: U.S. Department of Defense

„Те разлепиха плакати на главния терорист в Ракка. Как САЩ ще обяснят това? Те казват, че ПКК е терористична организация. ЕС също твърдят това. Но те допускат разлепянето на плакати на главния терорист върху сграда във Франция, показано в директно предаване по тяхната държавна телевизия и полицията само гледаше. Как ще обяснят това? Това ли е солидарността им в борбата срещу тероризма?“, попита турският държавен глава.


Leave A Reply