Австрийският президент Александър Ван дер Белен връчи на лидера на консервативната Австрийска народна партия (АНП) Себастиан Курц мандат за съставяне на ново правителство. „Въз основа на резултатите от изборите, аз Ви давам правото да формирате правителство като ръководител на партията, която спечели мнозинството от гласовете“, каза държавният глава.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Младият лидер заяви, че новото правителство ще трябва да работи усилено и да се стреми към радикални промени в страната. „Аз ще проведа разговори с всички политически партии. Имам да обсъдя нещо по-специално и с по-малките партии. Искам да сформирам правителство, което ще доведе до промени в Австрия“, изтъкна Курц.

Австрия флаг знаме

Предсрочните парламентарни избори в Австрия, които се проведоха тази неделя, бяха спечелени от АНП с 31,5% от гласовете на избирателите. Социалдемократическата партия на Австрия и нейният лидер и досегашен канцлер Кристиан Керн завършиха втори с 26,9%. Трета се нареди дясната Партия на свободата с 26%. Една от най-вероятните коалиции в бъдещия парламент ще е тази между АНП и Партията на свободата.


Leave A Reply