София и Лондон ще си сътрудничат в областта на чистотата на въздуха, транспорта и сигурността. За това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният колега в Лондон Садик Кан на среща вчера, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът на Лондон Садик Кан каза, че е впечатлен от успешното развитие на проекта за софийското метро, което се разширява през последните години, както и от действията на Йорданка Фандъкова за справяне с проблемите с чистотата на въздуха.
2017-20-10-кмета на Лондон Садик Кан
Сътрудничеството на кметовете е важно за партньорството между градовете, каза Садик Кан. По думите му Лондон, Париж, Берлин, София трябва да се учат един от друг. Той даде пример с поговорката „По-добре е да използваш нещо, което работи, отколкото да измислиш нещо, което не работи“ и посочи, че и София има примери, които с удоволствие би използвал.
София ларго
„През последните години София се развива много бързо и проучваме опита на големите европейски столици в различните области“, посочи кметът на София Фандъкова и каза, че ще се радва София да си сътрудничи с Лондон. Кметът Садик Кан изрази готовност за експертна помощ в различни области. В своите политики в областта на транспорта Садик Кан сподели като важно развитието на дела на градския транспорт и намирането на баланса между различните участници в движението – пешеходци, велосипедисти и автомобили. Във връзка с чистотата на въздуха в Лондон е въведена такса център и санкции за автомобили, които замърсяват. Кметът на Лондон сподели и идеята си за превръщането на ул. “Оксфорд стрийт“, която е най-дългата търговска улица в Европа, в пешеходна зона. „За последната година преминаващите автобуси по улицата са намалели с 60%“, уточни също кметът Кан.

"Оксфорд стрийт"

„Оксфорд стрийт“

По време на срещата кметът на Лондон изказа благодарност на кмета на София и на българите в Лондон, които нарича лондончани и подчерта, че те са „част от нашата общност“. Кан сподели, че българите в Лондон са трудолюбиви, коректни и си плащат данъците.

Йорданка Фандъкова снимка: БГНЕС

Йорданка Фандъкова
снимка: БГНЕС

На срещата, провела се в сградата на кметството в Лондон, присъстваха и Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет, Евгени Крусев, заместник-кмет на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации”, Владимир Данаилов – изпълнителен директор на общинската агенция, както и Н.Пр.Посланика на България Константин Димитров.


Leave A Reply