„Испания ще поиска от Сената да отстрани каталунския лидер Карлес Пучдемон и заместника му Ориол Жункерас и ще ограничи функциите на местния парламент.“ Това каза премиерът Мариано Рахой след среща на кабинета за бъдещето на Каталуния. Разговорите продължиха три часа.
REUNION DEL GOBIERNO QUE DECIDE LAS MEDIDAS EN APLICACION DEL 155
„Администрацията на Каталуня ще продължи да функционира като нормален орган, но под напътствията на централното правителство. Ще се ограничат някои функции на парламента като приемане на инициативи, които противоречат на статута на автономия. Правителството ще има право на вето. Не се се премахва местното правителство. Само се санкционират онези, които нарушават закона,“ каза Рахой. Той отказа да се ангажира с дата за нови избори: правният срок е шест месеца, аз бих искал вотът да се случи по-бързо, но не и преди да се отвори нов етап, законността да се уважава и да се възстанови благосъстоянието на хората. Надявам се да не напускат повече компании и да няма повече отлив на активи“, коментира министър-председателят на Испания.

GRA014 MADRID, 21/10/2017.- El jefe del Ejecutivo, Mariano Rajoy (i), preside la reunión extraordinaria del Consejo de Ministros en la que se aprobarán las medidas concretas en aplicación del artículo 155 de la Constitución para hacer frente a la actuación del presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, hoy el Palacio de la Moncloa. Junto a él, la vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría. EFE/Juan Carlos Hidalgo ***POOL***

„Член 155 се използва само в изключителни случаи. Този път нямаше как да го избегнем, защото никое правителство не може да приеме да се наруши законът, да се подменя и всичко това да става, за да може някой да наложи правилата си над другите. Затова ще го задействаме“, заяви испанският премиер.

Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон

„Правителството се беше поставило извън закона въпреки препоръките на Конституционния съд и проведе референдума, както всички знаят, без никаква демократична гаранция. Кулминацията беше на 10 октомври, когато се приеха решенията за независимост“, изтъкна Рахой и припомни, че Пучдемон не е обяснил дали е обявена независимостта. Барселона твърди, че Мадрид е блокирал всички нейни опити за диалог. „Единственото, което Каталуния направи, беше да престъпи закона и да въведе паралелна законност. И диалогът, за който говореше Пучдемон, не се практикуваше в парламента в Каталуния. Диалогът извън закона не е демократичен.“, категоричен беше испанският премиер.
Каталуния
„Оставам с впечатлението, че някои искаха да се стигне дотук – да задействам член 155. Няма да го твърдя категорично, но имам това впечатление. Защото не можеше да стане по-лошо“, заяви Мариано Рахой. Той предупреди, че противно на уверенията на местните власти Каталуния автоматично ще напусне и Европейския съюз, и Световната търговска организация, ако стане независима, а дължи на търговията и туризма, включително в Евросъюза, около една трета от брутния си вътрешен продукт.
Мариано Рахой
На продължителното заседание на кабинета министрите казаха, че мерките се налагат заради „неподчинението“ на Барселона. Целта е „да се гарантират и защитят свободата, сигурността и многообразието“, както и „институционалния неутралитет“, пише в технически документ, цитиран от испанските медии. В него се казва още, че хипотетично независима Каталуния би загубила „от 25 до 30 процента“ от богатството си.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

По време на заседанието на кабинета министри използваха и заложените в документа фрази, че „висшите правителствени и парламентарни“ институции на Каталуния са виновни за „ясно изявено и умишлено неизпълнение на законови норми, чрез задействане на процес на отделяне“ от Испания. В текста се говори още за „бунтовно, системно и съзнателно неподчинение“ въпреки разпоредбите на Конституционния съд и „отхвърляне на закона“.
Испански парламент Испания Мариано Рахой
Предприетите мерки за лишаване на Каталуния от автономност ще бъдат изпратени за обсъждане в Сената- горната камара на испанския парламента и ще бъдат разгледани на 27 октомври. Каталунският лидер Карлес Пучдемон трябва да се яви в Сената, за да бъде изслушан на 24 октомври. Член 155 от испанската конституция ще бъде задействан на 28 октомври, ако Горната камара на испанския парламент одобри днешното решение на Кабинета на Мариано Рахой.


Leave A Reply