Испанското правителство започна своето извънредно заседание, на което се очаква да приеме мерки за поемане на контрола над автономния район Каталуния, предадоха световните агенции.

Мариано Рахой

Мариано Рахой

Заседанието на правителството започна в 10 ч. местно време. След края му премиерът Мариано Рахой ще обяви какви за приетите мерки. Те ще бъдат подложени на гласуване в Сената. Очаква се правителството активизира член 155 от испанската конституция, който позволява на Мадрид да суспендира автономния статут на Каталуния, ако тя не изпълнява ангажиментите си към държавата. Сенатът обаче трябва да даде одобрението си за тази мярка, преди тя да влезе в сила.

occupy.com

occupy.com

Същевременно днес допитване на агенция ХЕСОП, публикувано в каталунския в. „Периодико“, показва, че мнозинството от хората в Каталуния мислят, че спорният референдум за независимост, произведен на 1 октомври, не предоставя законова основа за отделянето на Каталуния от Испания.

снимка: Уикимедия

снимка: Уикимедия

55,6 процента от каталунците смятат, че регионалният парламент няма мандат за обявяване едностранно на независимостта на Каталуния, показва допитването. Данните от него сочат още, че 68,6 процента от каталунците искат произвеждането на нови регионални избори, за да се разреши конституционната криза между Каталуния и останалата част на Испания. 68,3 процента подкрепят и започването на преговори за конституционни реформи, които ще позволят на Каталуния да получи повече автономия, вместо да се стига до пълна независимост.


Leave A Reply