Да бъдат ограничени нетрадиционните специалности в университетите – това решение взе Съветът на ректорите като част от реформите във висшето образование. По време на дискусията във Варна специалистите се обединиха около мнението, че в различните ВУЗ-ове у нас има нехарактерни за профилите им специалности – като например правен факултет в технически университет.
студенти, изпит
„Съществуващите специалности в момента няма да бъдат автоматично закривани, но спира разкриването на подобни, а с течение на времето тези, които не са на мястото си, ще се закрият сами“, обясни след форума председателят на Съюза на ректорите проф. Любен Тотев.

Любен Тотев

Любен Тотев

Просветният министър Красимир Вълчев допълни, че до края на месеца всички висши учебни заведения трябва да представят своята визия за бъдещето и политика за развитие. „До 89-а година България имаше обща стратегия за висшето образование. След това обаче всеки университет си имаше автономия и започна едно разкриване на всякакви специалности. И както се оказа – индивидуалната стратегия – всеки университет да се разраства както реши, доведе до колективна нерентабилност“, обясни Вълчев. По думите му резултат от това пренасищане с нехарактерни специалности води до убиване на професионалното средно образование. „Повече деца трябва да бъдат мотивирани да се ориентират към професионалните гимназии“, призова министър Вълчев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той допълни, че от 2 години е започнало преструктуриране на приема на студенти и финансирането на университети. Тревожно е намалявал броят на студенти в специалности, важни за икономиката ни. Според прогнозите на ведомството до 10-20 години ще има огромен недостиг на учители по математика и физика, а сега вече се усеща липсата на квалифицирани инженери и агрономи. „Вече има колективно разбиране от страна на ректорите и се налага нещо като своебразен мораториум на приема. Защото глобалният резутат е ниско качество на кадрите. Висшето образование в момента се принизява до гимназиалното“, заяви Вълчев.


Leave A Reply