Съюзниците на САЩ в Сирия твърдят, че са отвоювали най-голямото нефтено поле в страната от „Ислямска държава“, съобщава Ройтерс. Находището Ам Омар се намира на източния бряг на река Ефрат, която разделя провинция Дейр ез-Зор на две. Кюрдските сирийски демократични сили съобщиха, че местността е под пълния им контрол.

Ислямска държава

Ислямска държава

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е загубила по-голямата част от територията, която някога е имала в Сирия и съседен Ирак. Дейр ез-Зор е провинцията, където в момента се води основната битка срещу джихадистите. Преди дни беше освободен бастионът на ИДИЛ – град Ракка.

снимка: ЕРА/БГНЕС

Присъединилите се към „Ислямска държава“ чужденци са изправени пред почти сигурна смърт в Ракка.
Силите, сражаващи се с остатъците от „Ислямска държава“ в Сирия, са получили негласна инструкция как да постъпват с хилядите чужденци джихадисти, присъединили се към екстремистката групировка, и тя е: убивайте ги на бойното поле, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Афганистан, март 2005 г. Снимка: U.S. Marine Corporal James L. Yarboro

При последното си отчаяно сражение в северния сирийски град Ракка около 300 джихадисти, обградени в и около един стадион и една болница, са спорили дали да се предадат, твърдят кюрдски командири на бойните части, които доразгромяват остатъците на ИД.
Сега основната битка срещу ИД в Сирия се води в провинция Дейр аз Зур, разделена на две от река Ефрат.

Там срещу джихадистите се водят две отделни офанзиви. Едната е на запад от реката и се води от силите на режима с руска подкрепа по въздух. Другата е на изток от Ефрат и се води от подкрепяната от САЩ арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили.


Leave A Reply