Избирателите в две богати области в Северна Италия – Венето и Ломбардия, гласуваха с голямо мнозинство на референдуми вчера за по-голяма автономия от централното правителство в Рим, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига, подкрепиха по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи. В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.41049975_401

Президентът на Венето Лука Дзая каза, че над два милиона жители на областта са гласували на референдума, чийто резултат нарече „красив“. „Венето се превръща в лаборатория за автономия“, посочи той. Но при обработката на резултатите е имало хакерска атака, добави Дзая. „Имаме три нива на сигурност, две от които бяха засегнати от хакери. За момента сме частично блокирани и се свързваме по телефона с всяка община. Ще имаме окончателни резултати след няколко часа“, каза Дзая.
Президентът на Ломбардия Роберто Марони заяви, че с референдумите двете области могат да обединят сили, „за да поведат битката на века.“

Двамата лидери ще обсъдят с регионалните съвети исканията на двете области към централното правителство, след което ще отидат в Рим за да се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони.
Референдумите не са обвързващи за централното правителство, отбелязва Ройтерс.


Leave A Reply