Следващият уикенд в Пловдив ще се проведе състезание по вече сериозно, навлизащия и у нас модеренн спорт „Кросфит“. Кросфитът е популярен предимно в Съединените щати и Западна Европа. Спортът обаче става новата мания на младите хора и у нас.

Гребната база в града под тепетата  ще е домакин на уникална надпревара в първото по рода си състезание „Plovdiv Throwdown”. То ще се състои на 28 и 29 октомври. Победителите ще са в тежка и в лека категория. Първи ще са тези, които притежеват комбинацията между сила, издръжливост и бързина. В състезанието сили ще премерят и мъже и жени.

marica3

Според основателита на школата “Move Team” Момчил Лупов и Виктор Колев, която организира състезанието в Пловдив, Кросфитът е натурален фитнес и не трябва да се бърка с бодибилдинг.

marica2

В „Plovdiv Throwdown” ще участват 56 финалисти, които вече са преминали специални онлайн квалификации през август. По време на предварителния етап всеки от атлетите е трябвало да заснеме клипове с изпълнение на 3 трудоемки фитнес теста и да ги изпрати до организаторите. След това екипът от съдии е прегледал внимателно видеата, като е следил основно за правилното изпълнение на задачите. Най-добрите са били подредени в специална ранглиста и ще мерят сили в Пловдив идния уикенд.

В състезанието няма категории – силните атлети са добри на силовите дисциплини, по-леките – на дисциплините за издръжливост. Победителят се излъчва на принцип, подобен от модерния петобой и лекоатлетическия десетобой – за постижението във всеки отделен тест се дават точки, а шампион ще е онзи, който постигне най-висок сбор.

marica

Състезанието ще бъде официално открито на 27октомври, петък, от 16 ч., на паркинга до кулата на Гребната база. Там ще бъде изградена и специална арена с необходимото оборудване, тъй като надпреварата ще е по предварително определени стандарти.

В 16,30 ч. ще се проведе техническа конференция. Едва на нея участниците ще научат какви тестове ще бъдат включени в състезателните комплекси. Упражненията ще бъдат демонстрирани пред финалистите, като ще бъдат уточнени всички стандарти за изпълнението им. Отделните дисциплини ще включват комбинации от спортовете вдигане на тежести, гимнастика, лека атлетика, гребане, упражнения с медицински топки и др.

Комплексите са програмирани така, че да тестват всички качества – и физически, и умствени, и психически. „Всичко зависи от това дали имаш волята да продължиш напред в надпреварата, или ще се предадеш пред умората и ще спреш. При нас шанс има за всички изкушени – силовите атлети ще са първи на силовите дисциплини, по-леките ще имат предимство в други комплекси, но само един ще бъде победител“, казват треньорите от MoVe Team.

Участниците ще се състезават във всяка дисциплина. Ще бъдат разпределени в групи по 6-7 души, които ще мерят сили в специални коридори, за да може публиката да следи кой как се движи. По този начин може да се види кой е сред фаворитите и кой остава. Спортистите ще бъдат оценявани от експертен съдийски екип, съставен от водещи треньори по „кросфит“ в България. Участниците са 56, а хората, ангажирани с провеждането на надпреварата, над 70.

maricaosn

Всеки атлет ще си има личен съдия, който ще наблюдава как се извършват упражненията. Четирима главни рефери ще следят целия процес и ще гарантират равнопоставеност между участниците.

Успееш ли да завършиш всички дисциплини, вече си победител. Шампионът в надпреварата, естествено, ще е само един, но всички, които стигнат до края, наистина ще заслужат овациите ни, защото битката наистина ще е тежка, обещават  Момчил и Виктор  от „MoVe Team”.


Leave A Reply