„Основната наша грижа е живота на летците“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод тренировъчните полети на авиобаза „Граф Игнатиево“. „Това недоразумение, което днес беше раздухано по медиите, иска своето изяснение. Между ръководството на Минитерството на образованието, Военновъздушните сили и авиобаза „Граф Игнатиево“ винаги е имало нормална комуникация. Да, проблеми в авиацията има. Те са свързани с ремонта на съществуващите ни самолети и със закупуването на нов изтребител – казвам за стотен път – нов изтребител, а не стари самолети“, подчерта министър Каракачанов.

Граф Игнатиево

Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Иван Лалов заяви от своя страна, че се разграничава от колегите си. „Дистанцирам себе си и колегите си от думичката „бунт“. Летателният състав не прави бунт“, коментира той. По думите му всеки един пилот има право да откаже изпълнението на задача, ако не се чувства сигурен.

снимкиа: БГНЕС

Атанас Запрянов, снимка: БГНЕС

Тази сутрин пилоти от авиобаза „Граф Игнатиево“ отказаха да летят с мотива, че се чувстват несигурни. По-късно заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че тренировъчните полети на изтребителите в авиобазата са били спрени, но подчерта, че проявената неувереност на част от пилотите за извършване на полети е свързана преди всичко с тяхната оценка за недостатъчна тренираност, поради недостатъчно летателни часове. По думите му ръководството на Министерството на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МиГ-29 в летателна годност.

МиГ-29, ВВС

„Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина и никой нито в авиацията, нито в другите видове въоръжени сили не си е помислил за подобно действие“, каза министърът на отбраната.„Беше ни зададен въпрос от командира на авиобазата за двигателите, които са доставени. Има договор, който е сключен от предишното ръководство на министерството. В него са описани изискванията към тези двигатели. Ние не можем да нарушим този договор, не можем да подписваме допълнителни споразумения или протоколи. Искаме договорът да се спази – да се спази точно, защото основната наша грижа е животът на летците“, допълни министър Каракачанов.

Армия специални части граница

„Не можем да рискуваме да приемем едни двигатели без всичко по договора да е изпълнено точно и след което да се случи нещо непоправимо. Грижата за човешкия живот е на първо място и човекът е най-голямата ценност в армията“, подчерта той. „В тези шест месеца аз като министър и правителството, в което участвам, се опитваме да решим проблемите на армията в трите вида въоръжени сили. Заделени са 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите на военнослужещите, заплати, които не са вдигани от 2013 година. Нашият стремеж е да мотивираме личния състав и чрез достойно заплащане и условия на труд, и чрез нова техника, на която да получават умения и да се повишават отбранителните способности на Българската армия“, заяви министър Каракачанов.


Leave A Reply