„Националният дворец на културата  ще е готов най-късно до Коледа.“ Това обяви пред Би Ти Ви министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова. Тя уточни, че ремонтите вървят добре и очаква да няма проблеми в последния момент.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Павлова призова да не се правят „политически заигравки“ с председателството и да не се занимаваме с вътрешни дразги. „В риск сме да покажем, че не ни трябват дяволи пред казана с българи“, допълни министърът. Във връзка с това колко ще ни излезе европредседателството – дали се знае точната сума и ще се увеличи ли, министър Павлова коментира: „Надявам се, че сумата няма да набъбне, освен ако няма извънредни обстоятелства. Бюджетът е разчетен в тригодишен период – 2 години за подготовката и 2018 г. за провеждането. Средно около 75 млн. евро“. Павлова уточни, че в сумата влизат и допълнителните ремонтни дейности. „Докато в останалите държави това е бюджет, който покрива самото председателство. Не правим нещо извънредно, но винаги има задължителни изисквания, на които трябва да отговорим“, коментира тя.

Лиляна Павлова, снимка: БГНЕС

Лиляна Павлова, снимка: БГНЕС

„Логистично и организационно сме напълно готови месец януари да стартираме успешно. До Коледа най-късно трябва да приключи ремонтът на НДК“, коментира министър Павлова. Относно основните политики по време на Българското председателството, тя коментира: „Тук е много тънка линията, много е важно как да го отиграем. Поемайки председателството на Съвета на ЕС, трябва да поемем общоевропейския дневен ред. Трябва да търсим не само нашия интерес, който безспорно трябва да защитим и в същия момент да отстояваме позицията на 27-те държави или 28, зависи от формата“.

Европейски парламент, Страсбург, Франция 29 знамена - знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

„Европейският дневен ред няма да се промени рязко с това, че България поема европредседателството. Важен е моментът, в който го поемаме. 2018 г. е последната година преди края на това Европейски парламент, и на тази Европейска комисия. Нормално е да имаме едно ускоряване на всички тези неща, което по една или друга причина не е свършено през тези 4 години. Трябва да бъде прието много сериозно законодателство. Най-важното да бъде поставена основата на бъдещото на Европа“, допълни Лиляна Павлова. Тя изтъкна, че тук е интересът на България, който трябва елегантно да защитим – каква Европа искаме след 2020, какъв бюджет искаме, как защитаваме България и страни като нашата.
председателство, България, Съвет на ЕС, лого
Павлова каза още, че сключеният договор с 21 хотела за настаняване на гостите за председателството е за безплатни резервации. Тя уточни и, че кандидатите за стажантските програми покрай събитието са над 450 души и тепърва от тях трябва да се изберат над 50 души.


Leave A Reply