Говорителят на испанския кабинет и министър на образованието Иниго Мендес де Виго предупреди, че Мадрид е готов да използва сила, за да възстанови реда в Каталуния, ако Барселона изпълни обещанията си да се противопостави на налагането на директно управление. Министърът заяви, че каталунската полиция ще бъде използвана, за да потуши протестите, които застрашават обществения ред.

Иниго Мендес де Виго снимка: lasexta.com

Иниго Мендес де Виго снимка: lasexta.com

„Никое правителство не иска актове на насилие, но правителството трябва да се погрижи за спазването на закона и ако има хора от другата страна, които не искат да се подчиняват на закона, тогава чрез каталунската полиция ще трябва да възстановим закона“, заяви испанският министър на образованието.

epa06259355 Spanish Prime Minister Mariano Rajoy delivers a speech during Question Time at the Lower House in Madrid, Spain, 11 October 2017. The Government will undergo Question Time a day after Catalonia's regional President Carles Puigdemont declared the region's independence but suspended its effects immediately for a few weeks to search a dialogue with the Spanish Central Government.  EPA/Javier Lizon

Премиерът Мариано Рахой заяви в края на миналата седмица, че Мадрид ще наложи пряко управление на Каталуния. Очаква се мярката да бъде подложена на гласуване в Сената в петък. Ден по-рано в Барселона ще обявят мерките, които ще бъдат предприети в отговор на задействането на член 155 от Конституцията на Испания.


Leave A Reply