За пръв път новоизбраните депутати от германския парламент пристъпиха в неговата сграда и проведоха откриващо пленарно заседание, точно един месец след парламентарните избори. Волфганг Шойбле, досегашен министър на финансите в третото правителство на Ангела Меркел, бе избран за председател на Бундестага с голямо мнозинство. „За“ номинацията му гласуваха 501 от 709 депутати – повече, отколкото са представителите на първите три партии в парламента – 173 казаха „не“, а 30 се въздържаха.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Досегашният председател Норберт Ламерт беше на поста от 2005 г. досега. Шойбле благодари за оказаната чест и обеща да работи да помири острите сблъсъци на гледни точки, които се очакват в работата на парламента, предвид присъствието в него на крайнодесните от „Алтернатива за Германия“.„През последните месеци в нашата страна се настани тон на презрение и неуважение. Той няма място в цилизования свят на нашия парламент. Голямото мнозинство германски граждани иска от нас да работим по цивилизован начин. В тези бурни времена има нарастваща нужда от форми на поведение, за които да не се говори дълго време, защото те са очевидни сами по себе си“, заяви Волфганг Шойбле.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На практика изборът на Шойбле идва след призив на част от консерваторите – както и на потенциалните им коалиционни партньори сред либералите – Шойбле да не е финансов министър и в следващия кабинет на Меркел. Той оглавяваше финансовото министерство в продължение на осем години (от 2009 г. насам), а преди това, в първия кабинет на Меркел, беше министър на вътрешните работи.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Преди избирането на Шойбле за председател, депутатите блокираха предложение на  „Алтернатива за Германия“ срещу временното председателство на най-възрастния от тях – Херман Ото Солмс от Свободната демократическа партия. Това само показва, че останалите пет политически партии в Бундестага – Християндемократичният съюз/Християнсоциалният съюз, Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Зелените и Левите – ще обединяват сили всеки път, когато се налага, за да изолират популистите. В същото време пред парламента се проведе демонстрация срещу влизането на „Алтернатива за Германия“ в законодателния орган.


Leave A Reply