„Основните проекти, по които работи България в газовата област, ще имат значение за диверсификацията на източниците и маршрутите на синьо гориво и в Македония.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския министър на икономиката Крешник Бектеши. Това събщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Министър Бектеши е в София за провеждането на първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави. Меморандум за това бе подписан при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август 2017 г.
J2A4250
По думите на министър Петкова липсващата инфраструктура е основен проблем за региона на Балканите и България работи активно, за да преодолее този негатив. Основният фокус по време на стартиращото в началото на следващата година българско председателство на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани, каза Петкова. Тя запозна своя македонски колега със статуса на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави. До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация.
енергетика
Министър Петкова припомни, че България има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната именно чрез връзката с Гърция. Българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват, стана ясно още от думите на енергийния министър. Бъдещият газоразпределителен център, за чиято реализация работи българското правителство, ще осигури платформа за търговия с природен газ и възможност за либерализиране на пазара на синьо гориво в целия регион, подчерта Петкова.
газ
Министър Бектеши също поясни, че липсващата инфраструктура е основен проблем и за Македония. „За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник“, поясни той. Съвместната работна група, която заседава днес в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни.


Leave A Reply