„Не повече от 5% от територията на Сирия е останала под контрола на „Ислямска държава“. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Сергей Шойгу

Сергей Шойгу

„Днес „Ислямска държава“ контролира под 5%, а преди началото на операцията на Въздушнокосмическите сили на Русия под контрола на групировката бе над 70% от територията на страната“, каза Шойгу на съвещание на министрите на отбраната на страните-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Разговорите се провеждат във Филипините.

Разрушения в Сирия, снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрушения в Сирия,
снимка: ЕПА/БГНЕС

Той добави, че за две години в резултат на действията на руските въздушнокосмически сили са ликвидирани 948 тренировъчни лагера, 666 завода и цехове за производството на боеприпаси, 1 500 единици военна техника на групировката. „Освободени са 998 града и населени места с обща площ над 500 хиляди квадратни километра. Ликвидирани са голяма част от терористите. Стартиран е процесът на възстановяване на мирния живот в страната. От 2015 г. в домовете си са се завърнали 1 млн. 126 хил. души, а само през 2017 г. – 660 хил.“, каза руският военен министърът.


Leave A Reply