„Европейският съюз трябва да бъде готов за всякакво развитие на преговорите за напускането на Великобритания – за постигане на споразумение, за липса на споразумение или за неосъществяване на напускането.“ Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент. Независимо какво се случи, трябва да останем единни, призова той.
брекзит brexit
Туск съобщи, че през февруари догодина ще свика извънреден Европейски съвет, посветен на следващите избори за Европейски парламент през 2019 г. Той изрази мнение, че ако Великобритания напусне, броят на евродепутатите трябва да бъде по-малък от досегашния. Председателят на Европейския съвет определи този подход като прагматичен, логичен и очакван от общественото мнение.

Европейски парламент, Брюксел

Европейски парламент, Брюксел

Доналд Туск изрази очакването до средата на идната година в ЕС да бъде постигнато съгласие по общата отговорност за опазването на външните граници, за ускоряване на връщанията на незаконно проникналите мигранти, както и по Дъблинското споразумение. „Ако не постигнем съгласие до юни, ще назова причините“, предупреди Туск. Той допълни, че не очаква в този срок да има съгласие за въвеждането на нови задължителни квоти за разселването на мигранти.

Жан-Клод Юнкер снимка: БГНЕС

Жан-Клод Юнкер
снимка: БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер от своя страна заяви, че комисията не преговаря враждебно с Лондон, а цели постигането на честна сделка. Той призова държавите от ЕС да превръщат думите в дела и да предоставят обещаните средства за фонда за Африка, чиято цел е да бъдат превъзмогнати причините за миграцията. „Досега комисията е осигурила за фонда 2.9 милиарда евро, а държавите от ЕС са предоставили едва 175 милиона евро“, отбеляза председателят на Европейската комисия.


Leave A Reply