Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява. Това каза председателят на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по време конференция на тема „Бежанската криза и развитието на миграционните процеси“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„По данни на ГД „Гранична полиция“ през 2014 г. 38 хил. са възпрепятстваните опити за влизане в страната. През 2015 г. се отбелязва пикът, когато над 90 хил. души са се опитали да преминат границата нелегално. През 2016 г. мигрантският натиск пада наполовина – 40 хил., а за тази година се говори за около 5 800“, посочи Цветанов.

снимка: NBC News

снимка: NBC News

По думите му обаче това в никакъв случай не трябва да кара България да се чувства спокойна, защото на турската граница все още има наплив от бежанци.

цветанов

„Трябва да се промени законодателството, така че то да отговаря на новите предизвикателства. С помощта на неправителствения сектор трябва заедно да направим това, за да изградим по-добра координация и да постигнем по-високите цели, които сме си поставили“, обясни още Цветанов. По думите му през последните години държавите в Европа не са била готови за огромния миграционен процес, но въпреки това София е успяла да се справи за кратко време и бързо да увеличи капацитета си за прием на бежанци.


Leave A Reply