Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди командироването на допълнителни служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в област Бургас и осигуряването на 24-часово дежурство на проблемните язовири.
Емил Караниколов
„Язовир Трояново е изправен и към следобед на 25 октомври има свободен обем. Неверни са информациите за скъсана стена или друг проблем, свързан с него“, информират от Министерството на икономиката. Седем язовира в областта имат скъсване или нарушения на язовирни стени. Това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на язовир „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна, уверяват от икономическото ведомство.
22812985_2071026016556135_351463987_o (1)
На територията на община Камено преливат язовирите „Чанаджик“ 3 и 4, „Овощна градина“, „Кокичина могила“ и „Санър дере“. Всички те са собственост на местната власт. Важно е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешките жертви. През нощта преливане е имало и на язовир „Чотората“.
наводнение
По първоначална информация, водата от язовири „Чанаджик“ 3 и 4 се е вляла в язовир Чотората около 2:00 часа през нощта. Той е бил с отворен основен изпускател, но приливната вълна е носела почва и растителност, които са го запушили. Това е довело до рязко повишаване на неговото ниво и преливане през язовирната стена, а водата се е оттекла към Русокастренска река.

По информация на Министерството на икономиката към 16 часа на 25 октомври изпускателят на язовир „Чотората“ функционира нормално и водоемът може да бъде изпускан контролирано, в случай че валежите продължат. От метрологичната агенция са се свързали с местната власт в Камено.
наводнение
Последните проверки от техни екипи на язовирите са от миналата седмица. Тогава не са установени проблеми. Язовир „Чотората“ е собственост на „ДИЕМ“ ЕООД. Най-вероятната причина за преливането на водоемите са падналите валежи през последното денонощие, които са в пъти над прогнозираните, като са били отчетени около 200 л. на кв. м, уверяват от Министерството на икономиката.

 


Leave A Reply