„Искате борба с корупцията само на книга – законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на първо четене на антикорупционните законопроекти. „Изслушах целия дебат по тема „Корупция и борба с това явление“ и този дебат изглежда странно. Очевидно, колеги управляващи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е до такава степен разпространена в българското общество, че вече е заплаха за националната сигурност и че трябва малко да свалим партийните противоборства“, каза Нинова.

подкуп корупция пари

Тя посочи, че са стигнали до равнището да мерят законопроектите по страници. „Не е това истинският дебат за корупцията“, каза Нинова. Лидерът на БСП отчете, че през 2015 г. правителството на Борисов е приело национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г., който е получил подкрепата на БСП. „Много смислен и съдържателен документ. Тогава постигнахме всички съгласие, че трябва да го изпълняваме. В този документ какво пише? Тук се казва, че ни липсва обособена структура, която да разследва. Подпис – Бойко Борисов. БСП в своя закон предлага обособена структура, която да разследва“, посочи Нинова.

Корнелия Нинова, лидер на БСП и Бойко Борисов лидер на ГЕРБ

По думите ѝ на второ място в стратегията над подписа на Борисов пише: „необходимо е да се създаде такава антикорупционна система, която да гарантира, че усилията на органите няма да зависят от проверяваните и разследваните лица“. „БСП предлага такава система, вие – обратното“, каза Нинова. „ГЕРБ, които тогава са подкрепили такава стратегия на премиера си, днес пламенно разбиват този законопроект на пух и прах. Що за поведение е това? Когато се пишат такива документи за пред Брюксел, те са много красиви и показват политическа воля за борба с корупцията. Когато нещата опрат до истинска борба с корупцията, тези документи се отричат от собствените си автори“, заяви лидерът на БСП.

Данаил Кирилов, ГЕРБ снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ
снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов от ГЕРБ в реплика заяви, че не е съгласен с изказването на Корнелия Нинова. „Неправилно и закъсняло четете стратегията. Припомням ви, че такива органи и структури като разследващи бяха създадени точно в изпълнение на стратегията. Това са Специализираният наказателен съд и Специализираната прокуратура“, каза той. В дуплика лидерът на БСП заяви: „Колега Кирилов, според вас Специализираният съд представлява ли самостоятелно обособена структура? В тази стратегия пише самостоятелно обособена структура с фокус върху разследването. Защо предлагате нещо, което се бие със стратегията? Отговорът от премиера беше, че е грешка, която ще отстранят. Това е имитация, а не последователност в борбата с корупцията“, категорична бе Корнелия Нинова.


Leave A Reply