Прокуратурата внесе в сряда в съда делото за влаковата катастрофа в Хитрино, която доведе до смъртта на седем души. Държавното обвинение смята за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост и двамата машинисти на товарния влак Димитър Михнев и Радослав Петков.

Хитрино, снимка: БГНЕС

Хитрино, снимка: БГНЕС

Главният машинист Михнев ще отговаря пред съда, защото „не е изпълнил незабавно, точно и безусловно“ указанията на сигнала на предупредителния семафор при навлизане в гара Хитрино. Той е управлявал композицията със скорост 78 км/ч при допустима максимална скорост 40 км/ч. Вторият локомотивен машинист Радослав Петков е обвинен за бездействието си. Той не е предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не е показал, че го управлява безопасно, смята обвинението. В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака, повреждане на цистерни, изтичане на превозвания газ пропилен и взрив. Загиналите са седем души, а ранените са 14.
с. Хитрино, Снимка: Красимир Крумов кореспондент на Телеграф
Експертизите показват, че катастрофата не е предизвикана от повреди в инфраструктурата и влаковата композицията, а единствено от високата скорост. Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната. Предстои Шуменският окръжен съд да насрочи разглеждането на делото.


Leave A Reply