„Моето виждане за ситуацията в авиобаза „Граф Игнатиево“ малко се разминава от официалната версия. Там трябваше да има уволнени хора. Аз съм от семейство на военни и не мога да си помисля, че може да се откаже изпълнение на задача. За мен поведението на летците граничи с национална измяна.“ Това заяви в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов.
Граф Игнатиево
„Не мога даже да си помисля, че военен, независимо дали е летец, танкист или пехотинец, може да откаже да изпълни военния си дълг, независимо дали е в мирно или военно време, защото бил неразположен”, добави Симеонов. Според него военните се подчиняват на специални закони, наречени устави и точно в тях са предвидени много сериозни санкции за такива случаи. „За мен това поведение на хората, които получават заплати, за да си вършат работата и да защитават небето на България си е престъпление. Не мисля, че това трябва да остава без последствия”, каза още вицепремиерът. Той допълни, че неговото мнение се разминава и с официалната версия на Прокуратурата, като не споделя констатацията й, но въпреки това няма да се меси повече, защото това не му е ресор. В този смисъл не би искал да коментира повече дали има политическа или икономическа намеса там, а и не би могъл, тъй като не е запознат в детайли с този случай.
наводнение
Относно природното бедствие в област Бургас, Симеонов подчерта, че няма конкретен виновен. „Когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея. За съжаление това е станало и в Бургас”, допълни заместник министър-председателят. Той каза още, че снощи е бил лично там и е обиколил засегнатите места. Според него реалностите са, че изключително много са били валежите в засегнатия район, който е равнинен.
наводнение
„Основният голям язовир, който би подложил на риск няколко села е, „Трояново”, посочи Симеонов. По думите му няма проблеми по стената на този язовир. Но той е бил препълнен, защото е паднало голямо количество вода и е започнал да прелива. Трагедията е, че има четирима загинали мои съграждани”, каза още Симеонов. Въпреки това той призова хората да имат по-мащабен поглед към тази трагедия и припомни силата на природните стихии преди месец в САЩ и в Германия през миналата година. „От природата няма по-страшна сила и за съжаление не можем да гарантираме, че това няма да се повтори където и да е”, подчерта вицепремиерът.

снимка: Български хелзинкски комитет

снимка: Български хелзинкски комитет

Валери Симеонов съобщи, че е обжалвал присъдата на Бургаския районен съд, постановена заради реч на омраза. „Става дума за изявление, направено от трибуната на Народното събрание преди 3 години, отнасящо се до ромите. Чака се насрочване на дата за дело на втора инстанция. Това решение не е новина”, обясни Симеонов и допълни, че то е от 31 юли тази година, но сега се изнася, може би заради посещението на еврокомисаря по правосъдие и права на човека у нас.

Валери Симеонов снимка: БГНЕС

Валери Симеонов
снимка: БГНЕС

„Това са схеми и активни мероприятия. По същата декларация, която съм изнесъл и не се отказвам от нито една дума в нея, аз изрично казвам, че това ще бъде извадено от контекста и ще се припише на цялата ромска общност, а не на отделни хора. Това са постоянни процеси на претенции по отношение на моето поведение”, каза още вицепремиерът. По думите му решението на съда е извадено от Хелзинския комитет, при положение че не те го съдят, а две частни лица, които дори не са засегнати в декларацията.
Шекер махала
Валери Симеонов е в Пловдив по повод стартирането на ремонта на полицейската приемна в Шекер махала, която не функционира от пет години. След реконструкция за 35 хил. лева тя ще бъде отворена отново.


Leave A Reply