От БСП поискаха да бъдат изслушани министърът на околната среда Нено Димов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие Николай Нанков заради жертвите в Бургаско. „БСП настоява утре да бъдат изслушани четиримата министри за действията и бездействията на институциите, довели до жертвите в Бургаско“, заяви Жельо Бойчев пред журналисти.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В този ден на траур, най-малкото, което можем да направим, е да поискаме информация относно всички действия или бездействия на български институции, довели до загубата на живота на четирима български граждани“, каза Бойчев. Манол Генов посочи от своя страна, че БСП призовава Министерство на икономиката за законодателни промени, свързани с класификацията на потенциално опасните язовири. Той заяви, че трябва да се направят промени в Закона за водите и наредбите, които използва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), за да се направи тази класификация.

Манол Генов

Манол Генов

„Един от наболелите въпроси в момента наистина е свързан с ДАМТН, тъй като има пропуск в законодателството. Имаме класификация на язовирите като потенциални и опасни. Става въпрос за тези, които са над 50 хил. кубика. В случая с Бургас имаме 7 язовира, представляващи каскада. Всеки от язовирите самостоятелно не представлява потенциална опасност, но при интензивни валежи за няколко денонощия, може нещо да се случи“, изтъкна Манол Генов. Атанас Костадинов от БСП изрази мнение, че липсва координация между институциите, която се оказала фатална.


Leave A Reply