Парламентът прие на първо четене промяна, с която се налага справката за съдимост да се извършва чрез служебен обмен на информация между администрациите. По този начин се цели намаляване на административната тежест върху хората и бизнеса. Единодушно със 167 гласа „за“ депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.
свидетелство за съдимост
Промените ще засегнат 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Предлаганият законопроект е в изпълнение и на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2020 г. – намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса.
Йордан Цонев
По време на дебатите Йордан Цонев от ДПС заяви, че парламентарната им група ще подкрепи този законопроект. „Централна част в нашата програма заемат именно действия в посока намаляване на административния натиск върху бизнеса. Проведохме над 50 срещи с бизнеса по време на предизборната кампания. Тази стъпка е в правилната посока, но категорично е недостатъчна. Една от основните пречки през икономическото развитие на България е именно административният натиск. Предлагам на колегите от ГЕРБ да помислят за много по-широки стъпки и промени. Икономическият растеж се дължи на други фактори, но не и на инвестициите. Крайният икономически растеж е този, който е стъпил на инвестициите“, заяви Цонев. По думите му инвестиции в България няма точно поради административния натиск. „За да не кажа рекет, произвол и т.н. Тази стъпка е дори малко несериозно да се прави цял законопроект заради една мярка. От ДПС смятаме, че в много отношения трябва да се обърне посоката на получаване на разрешителни за инвестиции“, подчерта Цонев.

Данаил Кирилов, ГЕРБ снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ
снимка: БГНЕС

В своя реплика Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че споделя основните му изводи, както и апелът му тази работа да продължава. „Това е един от първите законопроекти, с които предлагаме тази мярка и изпълняваме и правителствената програма и предизборните ангажименти, които ГЕРБ пое. С този закон всъщност променяме 68 други. Това се налага, защото свидетелството за съдимост ще се иска на още 68 основания. По отношение на другите процедури съответно ще има следващи такива стъпки“, обясни още Данаил Кирилов.
марешки
Лидерът на „Воля“ Веселин Мрешки заяви: „Ние демократите, прагматиците, технократите ще подкрепим този законопроект и всяка друга инициатива свързана с намаляване на бюрокрацията или административния рекет върху бизнеса, защото данъчните закони в България са добри, само че не виждаме ръст на инвестиции. Считаме обаче, че това е абсолютно недостатъчно. В нашата програма сме заложили много по-тежки мерки“. Той подчерта, че са готови на диалог, за да подобрят и разширят действията на законопроекта на ГЕРБ.


Leave A Reply