Новото холандско правителство с премиера дясноцентрист Марк Рюте положи клетва пред крал Вилем-Александър в Хага. По този начин беше сложен край на най-дългите коалиционни преговори в историята на страната – точно 225 дни изминаха от парламентарните избори в страната на 15-ти март. Като голяма победа беше отбелязана загубата на крайнодесния популист Херт Вилдерс, който имаше сериозни амбиции за управлението на Холандия и отдалечаването от ценностите на ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Третият кабинет на Рюте обаче има мнозинство от само едно място в двете камари на парламента. Това означава, че несъгласието дори на един депутат може да изложи на опасност плановете на коалицията. Тя включва либералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте, центристката „Демократи-66“, консервативните Християндемократически призив и Християнски съюз. Новият кабинет е по-дясно ориентиран от предишния, отбелязват анализаторите. Досегашният холандски финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум няма да бъде част от новия кабинет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Съгласно правителственото споразумение, постигнато по-рано този месец, ще има голямо намаляване на данъците за компаниите и работниците. Целта е Холандия да се превърне в по-атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори.


Leave A Reply