„Не изключваме нито един вариант за АЕЦ „Белене“, търсим най-доброто за България“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Петкова обясни, че се е установило, че оборудването се съхранява съгласно всички изисквания на заводите производители, определени в инструкциите за доставка, съхранение, консервация и преконсервация.

АЕЦ Белене

„Няма никакви нови обстоятелства. Очакваме до края на тази година да пристигне и следващата част от оборудването. Когато това стане факт, ще отидем, за да видите как се съхранява то. В ход и е обществена поръчка, свързана с изграждането на конструкции, които да гарантират съхранението на оборудването, както са ни дали указания заводите производители“, каза ресорният министър. „Тази част от оборудването, която трябва да бъде на закрито, е на закрито. Другата част, която е имала нарушена опаковка, сме направили преопаковане на оборудването. С доставката на останалата част ще се поставят и съответните конструкции, за които е в ход обществена поръчка“, коментира тя.

АЕЦ "Белене"

„Винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и ресурсът, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрият начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин, не изключваме нито един вариант“, каза енергийният министър. Петкова уточни, че оттук нататък предстои да се проведе процедура, която ще бъде свързана с това да се направи опит за приватизация на тази компания или ще се търси стратегически инвеститор, който да участва в реализацията на този проект.

туск белене

„Но държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект. Трябва да търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опитаме да реализираме това оборудване. В междинния доклад БАН казва, че 2030-2035 г, в целия регион тук ще има дефицит на мощности. Всички предпоставки са на лице. Дано да бъде успешна процедурата. Не изключваме нито един вариант, търсим най-доброто за България“, посочи още Теменужка Петкова.


Leave A Reply