Каталунският парламент гласува резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания. Гласуването беше тайно, съобщи ТАСС. 70 гласа бяха „за“, 10 – „против“, а 2 – „въздържали се“. „Спечелихме свободата да изградим една нова страна“, заяви каталунският вицепремиер Ориол Хункерас.
каталуния
Депутатите от опозиционните фракции на каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуване на резолюцията за провъзгласяването на независимостта на Каталуния. По-рано опозицията заяви, че няма да участват в гласуването, защото го смятат за незаконно.

Мариано Рахой

Мариано Рахой

Междувременно испанският сенат одобри прилагането на член 155 от конституцията спрямо Каталуния. Този ход ще даде на Мадрид директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори в Каталуния. Сенатът гласува с 214 гласа „за“ и 47 „против“ за активирането на член 155-ти. „Призовавам за спокойствие от страна на всички испанци. Върховенството на закона ще възстанови легитимността в Каталуния“, написа премиерът на Испания Мариано Рахой в „Туитър“ минути след решението на Каталунското правителство.
Каталуния
В каталунския град Жирона се е събрала тълпа, която скандира лозунги в подкрепа за независимостта. Акциите на  банки в Каталуния паднаха рязко на испанския стоков пазар. Третият най-голям кредитор в Испания „CaixaBank“ отчете спад с около пет процента.


Leave A Reply