„От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците на учениците“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти. „В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност“, обясни Вълчев. Друг вариант е да се оптимизира броят на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които формират голяма част от тежестта.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От друга страна, той изрази надежда да се намерят бюджетни възможности, с които да се подпомогнат училищата за закупуване на шкафчета. В момента МОН води разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и как да се направи така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците. „За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала. Средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща“, посочи министърът на образованието.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той бе категоричен, че със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения, обясни Красимир Вълчев. Той уточни, че учебниците са задължителни, но голяма част от учебните помагала и тетрадки не са. „Това трябва да оптимизираме. Една не малка част от раницата е точно формирана от учебните помагала и тетрадки“, подчерта просветният министър.

образование, училище

Не на последно място Красимир Вълчев заяви, че в дългосрочен план училищата, които са в самостоятелни сгради ще минат на едносменен режим. „В други случаи, обаче са две училища в една сграда и там не е възможно и няма да стане само с намаляване на приема. Трябва да се търси реорганизация на училищната мрежа, включително и строеж на нови училища в най-големите градове. Строежът на училища е задължителен. И в София има квартали, които нямат училища“, каза още Вълчев.


Leave A Reply