„Националистите вън от властта – оставка на Валери Симеонов или на цялото правителство“, каза на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той представи писмо, което ДПС адресира до европейските институции и до партньорите си.

Валери Симеонов

„Писмото ни е израз на нашата загриженост за бъдещето на страната и то е в интерес на държавата, защото призовахме ГЕРБ да предприемат решителни действия относно националистите. Както всички знаем, предприети действия няма. Не само това – няма и позиции. Отговорност на всички партии от демократичния спектър, както и на цялото демократично общество е да противодейства на участие на националисти и ксенофоби във властта. При липса на позиция и действия в страната ние сме принудени да поставим въпроса на вниманието на европейските институции“, каза Карадайъ.

ДПС

Той обясни, че в писмото от ДПС изразяват своята тревога от надигащия се национализъм в Европа, и отбелязват, че докато в Европа системните партии избягват да се коалират, като отговорна партия ДПС не може да остави тези въпроси без последици. „Ще продължим да поставяме въпроса и ще участваме в общи действия за пресичане на явлението в Европа и в частност в България. Чухме скоро и изявлението на председателя на парламента на Гърция. То беше също в тази посока“, каза Карадайъ.

европейски съюз, българия

 

Той обясни, че писмото на ДПС до европейските институции не е против държавата, а е израз на загриженост за бъдещето на държавата и за състоянието на демокрацията. „Кой работи против държавата – ГЕРБ работи против държавата чрез включването на националистите във властта при наличието на всички тези факти, които ги виждаме от медиите. Само в името на властта, партийния интерес. В името на демокрацията и държавността, в името на европейските ценности ние призоваваме за решителни действия: националистите вън от властта. При наличието на това, което ви показваме тук, а и не само тук досега включително и от трибуната на Народното събрание и на всичко онова, на което сме свидетели последно време – оставка“, заяви председателят на ДПС.

Павел Шопов

Павел Шопов

„Исканата от ДПС оставка на Валери Симеонов е поредната претоплена манджа“, каза през журналисти депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Павел Шопов в отговор на Карадайъ. „Волен Сидеров много хубаво каза от трибуната, че и сняг да завали ще се иска оставката и ще се говори против Валери Симеонов. Така че отново нищо ново – претоплени манджи. Говори ли в момента Карадайъ ли беше, Харадайлъ ли, някакъв българомохамеданин от Борино, доколкото ми е известно, който е в ролята на етнически турчин? Говори ли ви отново за езика на омразата? Не може да не говори за езика на омразата, че по-голяма политика на омразата, действие на омразата от тази, която виждаме, че ДПС осъществява вече толкова десетилетия наред в България, има ли? Някой действал ли е с такава омраза и ненавист на всичко българско? Как да говоря аз, с езика на любовта ли? С кой език да говоря?“, попита Шопов.

Павел Шопов

Павел Шопов

По думите му още има, особено в Министерството на земеделието и храните, някои кадри, които си говорят само на турски. „На този език ли да говоря? Това ли е езикът на любовта? На езика на любовта ли да говоря, когато си спомним за геноцида над българския народ, който не е признат в българския парламент? Да ги обичам ли тия, които имат най-голям принос за загробването на България и довеждането ѝ до този вид? На езика на любовта ли да говоря, когато говорим за управленията, в които участваше в ДПС за кръговете от фирми, за корупцията, която е емблематична точно за тази партия – за ДПС?“, продължи той.

снимка: politikata.net

снимка: politikata.net

Според него приказките за ксенофобия са съпътстващи и са ги използвали много пъти, използват ги и в момента. „Вървят стремглаво надолу. Виждаме, че са с най-ниския резултат на изборите. Не могат да си го простят, не могат да не го простят, защото това е в резултат на усилията на АТАКА, на патриотичните сили в България. Осъществяваме нашата програма целенасочено за сваляне на ДПС на една все по-ниска квота, до изчезването му“, коментира още Павел Шопов.

 


1 коментар

  1. Pingback: Цветанов за писмото на ДПС: Да бъдем единни по национални каузи и приоритети

Leave A Reply