Мерло, каберне, мавруд и сира са най-харесваните червени винени сортове. „Вила Ямбол“ заложи на тях в най-новата си серия KABILE.

С падането на температурите интересът към червените вина се увеличава. И се търсят все по-интересни сортове като например Сира. Ако допреди няколко години бе непозната за родни потребител, днес е четвъртият най-разпознаваем сорт след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд. Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина, разказват от българската изба „Вила Ямбол“, които пуснаха съвсем скоро на пазара вино именно от този сорт. То попълва продуктовата гама на новата им серия KABILE.

вино

Официалният му дебют пред винолюбителите ще бъде по време на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на „Вила Ямбол“. KABILE Сира се отличава като ароматно и комплексно вино, с гладка и мека структура. А цената му е около 8 лв.

вино

Серията KABILE е вдъхновенa от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка.

„Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност“, споделиха от екипа на „Вила Ямбол“.

Сирата се счита за един от най-аристократичните сортове вина и е единствен сред класическите червени, който можете да срещнете с две приети имена – Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където Сира е наречена Шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. И една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.

вино

Досега серията KABILE на „Вила Ямбол“ включваше пет вина: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Именно KABILE Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. На “Световното за вино” или Concours Mondial de Bruxelles този купаж се прибра със златно отличие, а със сребро оцениха розето в серията.


Leave A Reply