НАТО обвини Русия в заблуждаване на алианса относно числеността на войниците и обхвата на военните маневри Запад-2017, които се проведоха в Русия, Беларус и анклава Калининград. Москва е нарушила Виенския документ, който определя горна граница 13 000 войници, които могат да участват във военни учения на територията на Европа. Русия отговори, че НАТО изостря антируската пропаганда. На заседанието на Съвета НАТО-Русия съюзниците са посочили, че Москва ги е подвела за обхвата и числеността на маневрите Запад.

NATO НАТО Русия

„Съюзниците отбелязаха, че броят на войниците, участвали във военните учения Запад, значително надвишава предварително обявения брой. Явно сценарият е бил съвсем различен. Географският обхват на маневрите също е доста по-голям от предварително анонсирания“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Русия обяви, че в Запад участват 12 700 нейни войници, докато дипломати от НАТО смятат, че Москва е изпратила 100 000 войници от Арктика на границата с Източна Украйна, където подкрепя проруските сепаратисти. Освен това е използвала балистични ракети и електронни бойни действия, за да тества бойните си способности в Европа.

Русия армия

Столтенберг подчерта необходимостта от промяна на Виенския документ от 2011 г, който е показал пропуски, използвани от Русия, за да скрие действителния брой на войниците си в ученията „Запад-2017”. По неговите думи НАТО няма данни в Беларус да са останали руски военни след края на маневрите. „Не искаме нова Студена война и надпревара във въоръжаването“, псочи Столтенберг.

Спутник

Спутник

Столтенберг изтъкна още дълбоките различия между Алианса и Москва относно кризата в Украйна и пътищата за намиране на решение. „Продължават нарушенията на примирието в Източна Украйна, служителите на ОССЕ не могат да си вършат работата“, поясни генералният секретар на НАТО.


Leave A Reply