„Факт е, че имаме силен интензитет на падналите валежи – на места и над 200 литра на кв. метър. Извършва се обаче и проверка за смъртните случаи, областният управител е сезирал прокуратурата. И днес предстоят анализи каква е вероятността водният ад да е от неизправни микроязовири“, заяви пред БНТ регионалният министър Николай Нанков.

22831208_2071568833168520_2049246114_o

„От 2016 г. имаме Държавната агенция за метрологичен и технически надзор като отговарящ орган за водоемите, експертите дават предписания, собствениците са длъжни да спазват тези предписания. Една от версиите, по които се работи, е неизпълнение на такива предписания“, посочи министърът. Нанков каза, че инфраструктурата е наистина в трагично състояние. На 25 октомври са били почиствани свличания на земна маса по АМ „Тракия“. Все още обаче има проблем по републиканската пътна мрежа, основно пътя Бургас-Средец, където движението се извършва еднопосочно в рамките на 400 метра заради пропадания на земна маса.

наводнение

„В рамките на населените места положението е трагично, с техника и работна сила се опитваме да помогнем на хората“, каза той. По думите му най-засегнати от водната стихия са селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. В Горно изворово е потопена пречиствателната станция. „Още вчера отпуснахме 400 000 лв за община Бургас и 600 000 за община Камено. Тези средства са за най-неотложните щети от гледна точка на инфраструктура и засегнати имоти. Всички потенциално опасни дерета в община Камено бяха предварително почистени, в момента тази политика се извършва и се развива в огромен дефицит на финансов ресурс“, каза още Нанков.


Leave A Reply