Спецмагистратите ще получават допълнително възнаграждение. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на второ четене от парламента. За промените гласуваха 78 депутати, против бяха 21 и 9 се въздържаха.

снимка: Medical Kidnap

снимка: Medical Kidnap

Пълният текст на промените гласи, че съдебните служители в Апелативния специализиран наказателен съд, в Апелативната специализирана прокуратура, в Специализираната прокуратура и следствения отдел на Специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността. Възнаграждението обаче няма да бъде повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.

Хамид Хамид снимка: БГНЕС

Хамид Хамид
снимка: БГНЕС

По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС посочи, че Движението ще подкрепи това предложение и смята, че то е правилно. „В медиите се твърдеше, че едва ли не на калпак се раздават по шест заплати допълнително и се противопоставят съдиите. Това не отговаря на истината, защото не се дават шест, а не повече от шест заплати и не се дават на калпак, а се дават по индивидуална оценка на ВСС“, заяви Хамид. Според него няма друг по-ефективен стимул освен допълнителни възнаграждения, няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като допълнително стимулиране на тези съдии.

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

„Не става въпрос за шест заплати въобще, а това е максимален размер на годишна база. Максимумът, който командирован магистрат може да получи, е до половинка допълнително възнаграждение“, поясни и председателят на Правна комисия Данаил Кирилов.

Явор Божанков, снимка: Днес.БГ

Явор Божанков, снимка: Днес.БГ

Явор Божанков от БСП смята, че допълнителното възнаграждение трябва да става на база обективни критерии, за да не се създава противопоставяне и разделение в съдебната система. Това решение трябва да бъде на база постигнати резултати, допълни Божанков.


Leave A Reply