В момента най-актуалната разработка на Института за космически изследвания и технологии към БАН е апаратура за измерване на космическата радиация, заяви проф. Димитър Теодосиев, председател на Научния съвет на института, цитиран от БТА. Той уточни, че към този тип уреди проявяват интерес както други държави, така и американското ЦРУ, което вече е купило три.

БАН
Сега Институтът работи по четири големи проекта на обща стойност около 700 хиляди евро, като финансирането е по международни инструменти, допълни Теодосиев. По думите му най-големият проект е за 400 000 евро и е свързан точно с разработването на летателна апаратура за измерване на космическата радиация, която ще се ползва при втората мисия до Марс през 2020 г.

cia.bn40gaj2k5

Идеята е българският уред да кацне със спускаемия апарат. Аналогичен уред работи на спътника, който вече отиде до Червената планета и в момента е на орбита около нея, допълни Теодосиев.
По думите му освен при космическите полети, тези продукти се търсят и за други приложения, основно в медицината и промишлеността.


Leave A Reply