БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ по темата за корупцията. Това решение беше взето по време на 49-тия Конгрес на левицата. В заключителната си декларация делегатите възложиха на БСП да внесе вот на недоверие по тема, която най-ярко разкрива провежданата от ГЕРБ корупционна политика.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

До гласуването се стигна, след като в словото си соцлидерката Корнелия Нинова призова конгресът да реши дали БСП да иска вот на недоверие и по каква тема. То бе подкрепено от 381 делегати, а 6-ма се въздържаха.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

С 398 гласа „за“ конгресът единодушно номинира президентът на ПЕС Сергей Станишев за нов мандат. Той благодари за доверието и обясни, че е това е много задължаващо, защото европейската левица била в труден момент.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Битката, която БСП е поела срещу ГЕРБ ги плаши и за тях да ни спрат е въпрос на живот и смърт, но нашата битка е за Родината. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП. „За мен е голяма чест да бъда поканена да споделя няколко думи с вас на конгреса. Знаете, че съм журналист, и макар в момента да съм депутат, не се чувствам политик. Депутат съм от Хасковския избирателен район, затова, защитавайки интересите на нашите избиратели в Хасково, го правя с това, което правя най-добре – разследването“, каза Йончева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Говорителят на БСП подчерта, че корупцията намалява доходите на хората в Хасковски регион и в страната. „Корупция, която застрашава националната сигурност на нашата държава и на всеки един от нас. Какво установявам – единствените, които могат да спрат ГEРБ, това са тези които се борят. Как виждам най-голямата лява партия в България? Левицата е на тези, които работят. Това е партия на младите, на тези, които създават, на тези, които не се уморяват да отстояват своите права. На тези, които няма да позволят да бъдат унижавани. България е лява“, заяви Йончва.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Българите искаме истинска социална държава, а не имитация на такава. Искаме държавните училища да не се превръщат в училища за бедни. Грижата в болниците да не е жест на подаяние. Частният бизнес – не далавера с властта. Медиите – не прислуга на овластените. Това искаме българите. Тези българи обаче не си мислете, че принадлежат на БСП. Те не принадлежат на никого, но те ще дадат своето доверие на най-голямата българска лява партия само ако има защо. Те ще ни повярват, ако покажем, че можем да ги защитим, че по-добрият живот е реална възможност. ГЕРБ не са политически опонент, те не са демократична политическа партия. Те са противник. ГЕРБ са организирана престъпна група и това го казват те преди да станат депутати от ГЕРБ“, коментира говорителят на БСП.

Снимка: dnevnik.bg

Снимка: dnevnik.bg

Тя посочи, че с този ресурс се купуват избори, подменя се вота на хората, с този ресурс си присвояват правото да определя бъдещето. По думите й с този ресурс купуват всичко – включително свободата на медиите. „С този ресурс може би си мислят, че може да купят някои от нас“, каза Йончева. По думите й от ГЕРБ са шокирани и са готови не само да купуват съдии, полицаи, прокурори, за да спрат усилията на БСП, а те биха стигнали и много по-далеч, защото си мислят, че всичко може да бъде купено. „За ГЕРБ да ни спрат е въпрос на живот и смърт. Знам, че някои от вас не им е лесно. Имат работа, имате бизнес, имате семейства. Аз обаче вярвам, че имаме ценности, които са по-силни от заплахите. По-силни от страха. Може би съм донякъде идеалист и мечтател, но вярвам, че ако водим истинска битка срещу ГЕРБ само тогава победата е възможна. Тази победа няма да бъде за БСП, тя ще бъде за нашата Родина“, каза Елена Йончева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

49-тият Конгрес на БСП прие политическа визия на партията за бъдещето на ЕС и за българското председателство.В гласуването на документите на Конгреса обаче участваха едва общо около 390 делегати. Сутринта за участие във форума се регистрираха над 600 души.


Leave A Reply