Гражданите на Исландия гласуват на предсрочни парламентарни избори, предизвикани от разпадането на настоящото коалиционно правителство. То падна заради напускането на една партия от управлението заради скандал с бащата на премиера Бярни Бенедиктсон.

Бярни Бенедиктсон

Бярни Бенедиктсон

Кабинетът се задържа на власт по-малко от 10 месеца, след като бе сформиран и с това влезе в историята на Исландия като най-бързо отишлият си. Партията „Светло бъдеще“ напусна коалицията заради „нарушаване на доверието“, предизвикано от опита на Партията на независимостта на Бенедиктсон да потули скандала с баща му, който подписал препоръчително писмо за освобождаване от наказателна отговорност на негов приятел, признат за виновен в изнасилване на непълнолетно момиче.
избори
Лявата Зелена партия на Катрин Якобсдотир води в социологическите анкети, следвана от Социалдемократическата партия, бивша Партия на прогреса. „Лявата Зелена партия очевидно събира на най-голяма подкрепа, така че изглежда тя ще бъде победител на изборите. В последните дни обаче се забелязва прехвърляне на гласове към социалдемократите, така че изходът ще бъде много интересен. Но тези две партии ще спечелят най-много гласове“, заяви политологът Ейрикур Бергман. Исландците смятат, че политиците трябва да наблегнат на решаването на социално значими проблеми. Торир Гарибалди – жител на най-големия град в Исландия Рейкявик споделя, че за хората е важно да се подобри системата на здравеопазването в страната и да влязат нови хора в парламента.
Панамски документи
Предишното правителство на Исландия падна заради т. нар. „Панамски документи”, които разкриха, че премиерът Сигмундур Гунлаугсон е укрил от данъчните власти милиони долари, внесени в офшорна фирма на Британските Вирджински острови.


Leave A Reply