Тази нощ преминаваме към зимното часово време. Точно в 4.00 ч. през нощта ще върнем стрелките на часовниците си с час назад. Това е възможно в умерените географски ширини, където се забелязва по-голяма разлика между дължината на деня и нощта при смяната на сезоните. Към тропиците денят и нощта са почти еднакви през цялата година. Любопитното е, че има две територии, които имат лятно часово време през цялата година – остров Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина).
smqna na chasa
Всяка година, в последните дни на месец октомври под прожекторите на общественото внимание попада темата за смяната на часовото време. За децата промяната се равнява на един час сън повече, за работещите по-строго определен дневен график- местенето на часовника е излишен стрес. Нещо повече- по-голяма част от хората изпитват объркване и не знаят всъщност напред или назад трябва да преместят стрелките. Не са малко и тези, които искат смяната на часовото време да отпадне. Според тях ефектът за пестене на електроенергия става все по-малък през годините. Сметките показват, че въртенето на стрелките икономисва между 0.5 и 3 % от общото потребление на електрическа енергия.
work time
Наред с всички тези теми, които са неизменна част от дневния ред в последните дни на месец октомври, е редно да се запитаме как всъщност възниква идеята за смяна на времето. За неин баща се смята Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. За първи път преминаването към лятно часово време на практика е въведено през 1916г. от германското правителство, за да се спести употребата на въглища през Първата световна война.

Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин

Скоро след това британските власти взимат пример от тях. Това става също през 1916г. по предложение на бизнесмена Уйлям Уилит. Неговата идея се заражда доста по-рано, още през 1908г, но той не успява да види предложението си реализирано. Умира през 1915г., една година преди въвеждането на лятното часово време. Неговото първоначална идея била времето да се коригира общо с 80 минути, но това да става поетапно, с по 20 минути всяка седмица през април, а след това през септември – обратното, да се връщат по 20 минути всяка седмица. Със сигурност този вариант би бил доста по-объркващ за хората от използвания днес.
часовник
България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – или обратно на 3.00 ч.
лятно-време
Преминаването от лятно към зимно часово време освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти обаче, смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия. Експертите оценяват на 131 млрд. евро средствата, отделени за лечения на заболявания, причинени от изкуственото придвижване на стрелките. Статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата – с 66%, а инфарктите – със 75 %.
04
От друга страна някои учени обясняват,че негативните явления се дължат единствено на самовнушение. Според тях всъщност преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение Проучванията показват, че преходът от лятото към зимата може да причини на организма определено напрежение, нарушение в съня, повишен риск от психични заболявания и пътнотранспортни произшествия.
991-ratio-smiana-chas-chasovo-vreme
119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Поради различни съображения има и страни, които не използват смяната на часовника. Например от 2005 – 2015 от лятното часово време са се отказали Казахстан, Киргизстан , Украйна, Армения, Азербайджан, Египет, Пакистан, Бангладеш и Ирак.

часовник
Как да запомним по-лесно кога превъртаме часовниците напред или назад? В последния уикенд от март часът се превърта напред. Ако асоциацията, че имаме още много месеци пред себе си, може да ви помогне за по-лесното запомняне, използвайте я. През последния уикенд на октомври се връщаме назад както с часовника, така и за равносметка.


Leave A Reply