Заседанието на 49-тия конгрес на партията започна с гласуване на промени в Устава на БСП, свързани с избора на председател.

Ваня Добрева снимка: БГНЕС

Ваня Добрева
снимка: БГНЕС

Още в началото на конгреса Ваня Добрева от Софийската организация на БСП поиска промяна в начина на избор на лидер на левицата. „През февруари тази година Конгресът извърши политическа грешка, като гласува решение, с което предостави цялата власт в ръцете на председателя, независимо кой е той. Чест прави на Корнелия Нинова, че не се е възползвала от това. Но по този начин се променя характера на БСП, чието съдържание през последните 28 години е за защита на демократичните принципи и свободата на мнение“, заяви Добрева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Валери Иванчев посочи, че решението за пряк избор на председателя от партията, взето на предишния конгрес, означава, че суверенът сам решава кой да я ръководи. „Има ли по-демократично от това,“ попита той. „Против съм промяната на устава и съм за демокрацията в партията“, добави Иванчев. Друг политик от БСП Чавдар Георгиев коментира, че Уставът се нуждае от промени, включително да се върне възможността конгресът да освобождава предсрочно председателя на партията. Той предложи да се задължи Националният съвет да изготви такива промени и да ги представи на следващо заседание на Конгреса.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Искането за промени, свързани с избора на председател, беше подложено на гласуване и отхвърлено със 149 гласа „за”, 397 „против” и 45 „въздържали се”.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След гласуването председателят на БСП Корнелия Нинова изнесе доклад „БСП – алтернатива за България“. Тя заяви, че вот на недоверие към правителството е стъпка към свалянето на ГЕРБ. Нинова бе категорична, че БСП трябва да спечели мандатът и да реализира следващото управление. Лидерът на левицата обясни, че ще предложи на Конгреса такова решение и ако той го утвърди, БСП ще започне разговори с останалите парламентарни групи.
Борисов Нинова 1
Корнелия Нинова разкритикува министър-председателя Бойко Борисов във външната политика. „След совалката на премиера между Анкара и Берлин, не само че напрежението не намаля, а ескалира“, каза Нинова. „Посредникът се сниши. След това нашият премиер се нае да посредничи между Висшеградската четворка. Прояви отношение към срещата в Прага. Резултатът от това посредничество не закъсня. Виктор Орбан заяви, че не приема силовото прилагане на квоти. Българският посредник се прибра в София тихо и кротко“, каза Нинова за премиера Борисов. „Веднага ще се намерят хора, които да кажат, че БСП иска да злепостави България в навечерието на председателството“, категорична беше Нинова. Тя цитира президента Румен Радев, че управляващите гледат на председателството като на омерта, която да гарантира сигурност в страната и легитимация навън.

снимка: turako.ru

снимка: turako.ru

По отношение на Шенген, лидерът на левицата посочи, че Бойко Борисов е ударил на камък и то сред приятелите си. Според нея по същото време няма ясна визия на правителството по кой от сценариите на Юнкер ще се развива Европа. „Това е външна политика на пиара, на снимката, на снишаването и послушанието. През това време се хвърля енергия и средства. БСП е представяна като антиевропейска партия. На какви факти почива тази манипулация“, запита Нинова. Тя предложи на конгреса да потвърди решението на Националния съвет да издигне Сергей Станишев за нов мандат начело на ПЕС.
председателство, България, Съвет на ЕС, лого
„За пръв път България е председател на Съвета на ЕС. Това е възможност страната ни да бъде не само домакин, но и активен участник във вземането на решение за бъдещето на Европа. Ние декларирахме, че ще подкрепим правителството за председателството, но при условие, че приоритетите му бъдат изготвени в парламента от всички парламетарно представени партии и в национално съгласие. Бойко Борисов прие това условие и разбира се, не го изпълни“, коментира Нинова предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„БСП е опозицията, но все още не е алтернативата“, заяви Нинова. „Нека чуем какво мислят нашите членове, нека чуем какво мисли партията по важни за държавата и БСП въпроси. Уважаеми другарки и другарки, на Конгреса през май 2016 и на заседанието му през февруари 2017 г. ние приехме да изготвим лява алтернатива на дясната политика на ГЕРБ. И сме го направили“, коментира председателят на БСП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не мислите ли обаче, не как се самооценяваме ние, а как ни оценяват нашите сънародници. Защо се усилват гласовете на онези, които мислят, че всички политически партии са еднакви? Чували сте ги и вие във вашите села и градове. Защо расте апатията в народа ни и намалява вярата, че може нещо да се промени? Пропастта народ – политическа класа се увеличава. Колко трябва да чакаме, за да осъзнаем, че това е огромен риск, не за собственото ни оцеляване като партия, а за функционирането на държавността, за представата на демокрацията и за принципите, залегнали в Конституцията на България“, каза още лидерът на левицата.


Leave A Reply