Два инцидента с агресия спрямо дежурните екипи в УМБАЛСМ „Пирогов“ са се случили само за една нощ, съобщиха от лечебното заведение. При първия – 18-годишен мъж, настанен в отделението по токсикология на болницата, заради употреба на марихуана е нападнал и пребил дежурната медицинска сестра. В резултат в момента тя лежи в лицево-челюстното отделение към Клиниката по неврохиругия с тежка лицева травма и комоцио (мозъчно сътресение).
доктор лекар
Пациентът е приет за лечение по-рано в петък, след като екип на Спешна помощ го докарал в „Пирогов” заради употреба на марихуана. Родителите му отказали на дежурния екип един от двамата да остане като придружител с него, защото според тях го дразнят с присъствието си. Казали, че той се занимава със спорт – бокс. Същата вечер, няколко часа след приемането и лечението му в токсикологичната клиника, при него влиза дежурната сестра – той станава от леглото и започва да й нанася тежки удари. След като я пребива и я оставя да лежи на земята в безсъзнание, той се опитва да излезе от клиниката. Тъй като е заключено, се насочва към първата врата на пациентска стая.
болница
Там се лекува пациентка със сериозна лекарствена реакция. 18-годишният млад мъж я заставя да му отключи вратата и след като тя му казва, че няма ключ, той започва да я души. Междувременно удря и бутона за пожарно известяване, но се стряска от включената аларма. Оставя пациентката, която е нападнал, чупи стъклото на заключената врата и бяга от клиниката облечен по тениска и боксерки. Дежурната лекарка и дежурната санитарка са със сериозна уплаха.
линейка
По-късно същата нощ, полиция докарала трима пияни мъже в Спешното отделение на болницата след пиянска свада в столично заведение. По време на нея единият е ударен и се налага да получи медицинска помощ. В коридора на спешното, един от тях нанася удар по вратата на кабинет. За щастие при този инцидент няма физически пострадал служител на „Пирогов”. Дежурният лекар се е разминал само с уплаха. Що се отнася до пациента, чийто приятел извършва вандалския акт, той е настанен в личево-челюстното отделение към неврохирургията на „Пирогов”.
Заснемане
Ръководството на болницата е уведомено за случая. Изпълнителният директор проф. Асен Балтов вече посети пострадалата медицинска сестра и огледа нанесените материални щети. Нареди да се предприемат допълнителни мерки за сигурност.


Leave A Reply