„Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник.“ Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след днешното си посещение на площадката на засегнатото от бедствието в Бургас депото за битови отпадъци, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
c34269974f116a62a1b582d78ebe5b0f
„По първоначална оценка възстановяването на депото ще отнеме около месец и половина, защото има и свлачищни процеси. Не е установено изтичане на дренажни води и няма опасност от замърсяване на почвите и водите в района“, коментира министърът на околната среда и водите. Той и кметът на Бургас Димитър Николов днес посетиха на площадката на депото, което ползват 9 общини, и е с повредена дренажна система от обилните валежи преди дни.
0587f3e4397f981797c8155a87ae4e9a
Министърът и кметът на Бургас обсъдиха спешните мерки за определяне на местата за временно съхранение на отпадъците до възстановяване на работата на депото. Министър Димов е изпратил писмо до областния управител на Бургас да следва указанията на Регионалната инспекция по околната среда и водите до определяне на местата за временно съхранение на отпадъците. Димов похвали работата на оператора на депото, община Бургас за бързите действия по възстановяване на защитната дига, както и за почистените отводнителни канавки и възстановените вътрешни пътища в депото.
f95179ff8d99acb0e1bd45aad7269b4a
Другият обект, засегнат от наводненията, пречиствателната станция в Горно Езерово, работи от вчера, но почистването на площадката продължава.


Leave A Reply