Каталунският лидер Карлес Пучдемон призова към „мирна демократична съпротива“ срещу заповедите, с които испанското правителство уволнява каталунската администрация и разпусна регионалния парламент, предадоха световните агенции.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В телевизионно обръщение Пучдемон, когото Мадрид отстрани от премиерския пост, заяви, че задействането на член 155 от испанската конституция е незаконно и призова каталунците да покажат търпение, постоянство и вяра в бъдещето. „Каталуня ще продължи да се движи по пътя към изграждане на самостоятелна държава“, зарече се той. „Решението на Мадрид да поеме пряко управлението на Каталуния противоречи на волята на каталунския народ“, заяви Пучдемон в ефира на регионалния телевизионен канал „ТВ-3“. По-рано през деня испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за лидер на Каталуния, след като отстрани Карлес Пучдемон от власт, се посочва в документ, публикуван в Държавния вестник на Испания.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Карлес Пучдемон, наричан от най-близките си Пигди, успя да извърши мисия, за която той вярваше, че е предопределен от малък, но за която бе нает по един невероятен начин. На практика Пучдемон бе непознат за мнозинството каталунци и беше известен само в Жирона, където от журналист става кмет. През 2016 г. бившият регионален премиер Артур Мас много внимателно го избира за свой наследник, информира днес в електронното си издание испанският вестник „Мундо“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За разлика от предшествениците си Пучдемон винаги е бил привърженик на независимостта. За по-малко от две години от напълно непознат за испанците политик той се превръща в човека, отправил най-сериозното предизвикателство за Мадрид от десетилетия. Малцина биха предположили, че един ден той ще стане приемник на Артур Мас, който също като Пучдемон, е представител на партията Демократична конвергенция на Каталуния.

Артур Мас

Артур Мас

По това време подкрепата за Демократична конвергенция на Каталуния е придобила толкова ключово значение за каталунското управление, че Мас – който е начело на движението за независимост още от самото му начало, трябва да се отдръпне, за да бъде избегната криза. Пучдемон, който силно вярва в независимостта, влиза в голямата политика с мисията да поведе Каталуния към независимост от Испания. „Сега не е време за страхливци, нито за колебания. Време е да се нагърбим с отговорност“, каза той в речта си при встъпване в длъжност като регионален премиер на 10 януари 2016 година. „Наясно съм, че започваме процес, който няма да е нито лек, нито спокоен. Ще трябва да сме смели, но не безразсъдни“, заявява в онзи ден.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Година и девет месеца по-късно мнозина са на мнение, че Пучдемон наистина е действал безразсъдно и го обвиняват, че е довел каталунците до ръба на пропастта. На 7 септември 54-годишният Пучдемон потвърди, че е верен на голямото си предизвикателство, насрочвайки референдум за независимост въпреки съпротивата и предупрежденията на испанския премиер Мариано Рахой. На 1 октомври над 2 милиона каталунци гласуваха за отделяне от Испания на референдум, забранен от испанския конституционен съд и съпроводен с полицейски репресии. По повод критиките към себе си Пучдемон казва, че би предпочел да се постигне споразумение с испанските власти за референдума. Той обаче остава непреклонен в отправеното предизвикателство. Ако свием знамената и се предадем, краят ще е лош“, каза бившият регионален премиер преди референдума в интервю за испанския телевизионен канал „Ла Сеста“. „Волята да се гласува е непоколебима, трябва да действаме. Не извършваме престъпление.“
Каталуния
За разлика от Мас, който постепенно преминава от националистически позиции към поддръжник на независимостта, Пучдемон винаги е бил неин привърженик. Макар от десетилетия да е член на партията на Мас, която сега се нарича Европейска демократична партия на Каталуния, той е членувал и в различни каталунски организации, подкрепящи независимостта. Пучдемон е бил начело на сдружението на каталунските общини за отделяне от Испания , което организира предишните, необвързващи референдуми за независимост.

Карлес Пучдемон, снимка: БГНЕС

Карлес Пучдемон, снимка: БГНЕС

Карлес Пучдемон е почитател на рок музиката и е доста активен в социалните мрежи, където пише почти ежедневно. Говори испански, каталунски, френски, английски и румънски, тъй като съпругата му Марчела Топор, която е 15 години по-млада от него, е родена в Румъния. Имат две дъщери. От 25 януари 1983 г., когато е на 21-годишна възраст, Пучдемон сякаш живее втори живот, след като оцелява при тежка катастрофа. Получава наранявания по лицето и до ден днешен ги прикрива чрез характерната си прическа, станала предмет на много шеги, дори в неговата партия.


Leave A Reply