„България трябва да бъде приета веднага в Шенген. Това, което се случва със страната ни е скандал, дискриминация и подкопаване на устои на ЕС.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в словото си пред 49-тия Конгрес на БСП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„След като българското правителство не е способно да формира визия за ЕС и за мястото на България, ще трябва да го направим ние. ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България. Да превърне председателството в общо национално усилие, с което да постигне обединение и национално съгласие. За съжаление ще пропуснем този „прозорец от възможности“, а неуспехът на председателството ще е кражба на бъдеще от всеки български гражданин“, заяви Станишев.
знаме България Европейски съюз
Президентът на Партията на европейските социалисти предупреди, че днешният момент е исторически за Европа, защото се води важният разговор за преформатирането и за промяна на функционирането на ЕС. „България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в сложен политически контекст – предстои дискусията по предложените от Европейската комисия сценарии и произтичащите от тях политики и документи, преговорите по Брекзит, евентуално начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика, перспективата пред Западните Балкани, липсата на солидарност между страните-членки по отношение на бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се евроизбори през 2019 г.“, каза Станишев.
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Има една известна поговорка: Някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали“, разкритикува лидерът на ПЕС. Той допълни, че няма сериозна политическа дискусия, а от поведението и заявленията на правителството се оставало с „тягостното впечатление“, че българското председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София.
председателство, България, Съвет на ЕС, лого
Затова БСП е подготвила своята политическа визия за председателството. „БСП се позиционира като партията на европейското бъдеще на България“, категоричен бе Станишев. „Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. И днес наша отговорност е да бъдем мотора на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС. Ако оставим на управляващите, България ще бъде изтикана в периферията“, продължи лидерът на евросоциалистите.
еврозона
Станишев призова за пътна карта за влизането на България в еврозоната и да има правителствен пост с ранг зам.-министър, който да отговаря за преговорите за това. Важно е БСП да е активна. За други държави този процес продължи 10 г., ако не започнем сега, никога няма да приключим, предупреди Станишев. Президентът на ПЕС поиска запазване на кохезионната политика в ЕС, както и даването на приоритет на присъединяването на Западните Балкани.


Leave A Reply