Хиляди хора се събраха в събота на централен площад в Мадрид, за да призоват за единство на Испания, след като Каталуния обяви независимост, съобщи Асошиейтед прес.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Повечето от присъстващите на площад Колон носеха испанското знаме, мнозина го бяха наметнали през рамене. Участниците в акцията скандираха „Да живее Испания! Да живее Каталуния!“. Имаше и плакати с призиви отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да отиде в затвора. Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици в Мадрид. Към шествието се присъединиха и испански политици. По данни на полицията не е имало инциденти по време на демонстрацията.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Карол Делга, лидерка на френската област Окситания, граничеща с Каталуния, заяви в писмено изявление, че испанските и каталунските лидери трябва възможно най-скоро да започнат преговори, за да запазят гражданския мир.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Междувременно испанското правителство заяви, че ще приветства участието на сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон на насрочените за декември избори в автономната област. Говорителят на правителство Иниго Мендес де Виго заяви пред медиите, че Пучдемон е свободен да продължи политическата си кариера, ако желае. „Сигурен съм, че ако Пучдемон реши да вземе участие в тези избори, той ще може да упражни правото си на демократична съпротива“,подчерта испанският правителствен говорител, цитирайки призива на каталунския лидер за „демократична съпротива“.


Leave A Reply