Хиляди каталунци празнуваха цяла нощ обявяването на независимостта на провинцията, въпреки че испанското правителство уволни регионалния премиер Карлес Пучдемон и министрите му. Демонстрантите развяваха знамена на Каталуния, а някои призоваваха за гражданско неподчинение. Представители на различни обществени слоеве – служители, работници, фермери, студенти, преподаватели се включиха в отбелязването на каталунската независимост.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Самият Пучдемон се обърна към поддръжниците си с обещание да продължи борбата за независима Каталуния. „Парламентът на Каталуния изпълни волята на избирателите и одобри резолюция за независимост. В следващите часове ще трябва да поддържаме пулса на нашата държава, но най-важно ще трябва да поддържаме мира, обществения ред и нашето достойнство, както сме го правили винаги досега. И ще продължим да го правим“.“, заяви регионалният премиер на Каталуния.

Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон

Пучдемон бе придружаван от 700 кметове, дошли от околни райони, които размахваха церемониалните си жезли и пяха каталунския химн „Елс Сегадорс“. Каталунското национално събрание призова държавните служители в областта да не изпълняват заповедите на правителството в Мадрид. Призивът за „мирна съпротива“ бе предшестван от решение на Сената в Мадрид, което упълномощи испанското правителство да наложи пряко управление на областта. Минути по-рано регионалният парламент в Барселона одобри решение за отделянето на областта от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Борбата за независимост на Каталуния и твърдата съпротива от централното правителство тласнаха Испания в най-дълбоката политическа и конституционна криза от възстановяването на демокрацията преди 4 десетилетия. Тя раздели каталунското общество и предизвика вълна от възмущение и разочарование в цяла Испания. Минути след новината за гласуването на независимостта на Каталуния последва масова разпродажба на испански акции и държавни облигации на фондовия пазар, което отрази дълбокото безпокойство на бизнеса от задълбочаването на кризата.


Leave A Reply