С поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в Димитровград започна официалното посещение в Сърбия на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и водената от него парламентарна делегация, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

20171029024103__KR2190
Първата среща на българските парламентаристи беше с кмета на Димитровград Владица Димитров и с общински съветници. В нея участва и заместник-председателят на Скупщината Веролюб Арсич.
На разговора Димитър Главчев отбеляза, че са необходими общи усилия за икономическото развитие на пограничните общини и че нашата страна ще работи заедно с властите в Белград за задълбочаване на трансграничното сътрудничество. Той подчерта, че броят на българските туристи в Ниш, Белград, Босилеград и Димитровград нараства и това допринася за напредъка на тези общини.

20171029030625__KR22281
Кметът на Димитровград Владица Димитров посочи, че изненадващо през последните години туризмът се е оказал основен поминък на местното население и туристите са предимно от България. Активният период за туристически посещения е от октомври до май и на практика между 5000 и 10000 души идват всеки месец в града, отбеляза той. По думите му визитата на българската парламентарна делегация е предпоставка за бъдещо добро сътрудничество. Между българи и сърби никога не е съществувало напрежение, ние желаем да бъдем съединителната тъкан между двете държави, подчерта Владица Димитров.

20171029031016__KR22671
Правата на българското национално малцинство в Сърбия също бяха тема на разговора. България полага и ще продължи да полага грижи и да защитава правата и свободите на българското малцинство, заяви Димитър Главчев. Той подчерта, че проблемите ще бъдат решавани в активен диалог между двете страни. По думите му българската и сръбската държава ще продължат да работят за преквалифициране на учителите и за създаване на всички предпоставки правата на българското малцинство, залегнали в законодателната система на Република Сърбия, да се прилагат на практика.

20171029041849__KR23291
Председателят на парламента отбеляза, че образованието трябва да бъде безспорен приоритет. Като положителна стъпка в тази посока той посочи отпечатването на 26 учебника за нуждите на учениците от българското национално малцинство и предстоящото отпечатване на още 14.


Leave A Reply