Строгостта на закона трябва да бъде по-голяма при посегателства по време на изпълнение на служебните задължения, каза доц. Стоян Сопотенски, хирург в „Пирогов”, пред бТВ. Той призова всички институции да си свършат работата по разследването на случая и законът да се приложи в цялата му тежест.

лекар
18-годишен преби медицинска сестра в спешния център „Пирогов” в петък вечерта. След като я оставил в безсъзнание, отишъл да души пациент, за да му отключи вратата на отделението. Агресивният младеж е избягал от болницата и все още не е заловен. Сестрата е със счупен нос и счупена скула, предстои ѝ операция.

Лекари протест

Подобни неща се случват и в други държави, но там има строги наказания – в Германия е три години ефективна присъда. У нас – глоба, няма възмездие”, каза още доц. Стоян Сопотенски, хирург в „Пирогов”.

„Искам да изразя нашата съпричастност на целия екип към колежката ни. Физическата болка е най-малкото нещо. Много по-тежко ще бъде възстановяването от психическата травма, която е нанесена – когато изпълняваш задълженията си върху теб да има едно такова брутално посегателство“, коментира той.

Колаж: Кристян Луканов, informo.bg

Колаж: Кристян Луканов, informo.bg

Той отбеляза също, че времето от инцидента в петък през нощта до излизането на 18-годишния младеж извън болницата е било много малко, за да може да се реагира от страна на охранителите.

доктор лекар

„Няма охрана във всяка клиника. Има на портала, има обходна двойка в периметъра на болницата, но няма как да има във всяка клиника. Едно видео наблюдение би решило до някаква степен нещата, но няма да ги изкорени. Изкореняването ще се случи с масирани действия, продължителни във времето – заловен, осъден, показан през медиите – да се знае, че има правила в тази държава, които всеки трябва да спазва. Не можеш да посягаш на полицай, на репортери, на лекарите. Те си вършат работата“, каза още доц. Сопотенски.


Leave A Reply